NAB-Paklitaksel Üretimi için Nanoparçacık Albümin Bağlı Teknoloji

Nanopartikül albümin bağlı (nab) teknoloji, düşük sulu çözünürlüğe sahip, yüksek toksisiteye sahip terapötik ajanların geleneksel sistemlere göre daha az yan etkiye sahip bir taşıyıcı olarak önemlidir, bu da onu kemoterapi ilaçlarında kullanım için ideal kılar.

İlk FDA onaylı nab ilaç dağıtım teknolojisi formülasyonu nanopartikül albümin bağlı – paklitaksel’dir. Ticari olarak Abraxane® ismiyle üretilen nab-paklitaksel, ileri ve yayılan pankreas kanseri, metastatik meme kanseri ve küçük hücreli olmayan akciğer kanseri tedavisinde kullanılan etkili bir kemoterapötiktir. Aktif madde olan çözücü bazlı paklitaksel, hastalarda ciddi yan etkilere neden olan yüksek toksikliğe sahiptir, bu yan etkiler HSA’nın ilaç taşıyıcısı olarak kullanılmasıyla önemli ölçüde azaltılabilir.

İnsan serum albümini (HSA), geliştirilmiş biyouyumluluk ve biyodegradabilite, toksisite ve immünojenisite özellikleri nedeniyle nanopartikül (NP) hazırlığı için faydalı bir malzemedir. Nab-paklitaksel, doğal olarak mevcut insan serum albümini (HSA) içine paklitaksel molekülünün kapsülasyonuyla formüle edilir.

Almanya’nın plazma protein ürünleri ve biyoterapötik ilaçlar tedarikinde lider olan Biotest, yakın zamanda “Human Serum Albümini nab-teknolojisinde” adlı bulgularını yayınladı. Bu beyaz kağıtta, Biotest insan serum albümini (HSA) kullanarak nab-paklitakselin işlenebilirliği ve özellikleri değerlendirildi ve ticari olarak mevcut rekombinant HSA ile karşılaştırıldı. Biotest nab-paklitakseli, laboratuvar ölçeğindeki Microfluidics yüksek kesme hızına sahip bir Microfluidizer® LM20 işlemcisi kullanılarak hazırlandı. Testler sırasında, Biotest HSA’nın şu anda mevcut olan ticari ürünle benzer sonuçlar gösterdiği gösterilmiştir. Her iki HSA kaynağı ayrı ayrı analiz edilmiş ve aşağıdaki kriterlere göre birbirleriyle karşılaştırılmıştır: parçacık boyutu ve dağılımı, zeta potansiyeli, kapsülleme verimliliği ve yükleme kapasitesi.

Sonuçlar şunu göstermektedir:

  • Hem Biotest HSA hem de rekombinant HSA için parçacık boyutu ve dağılımı, yaklaşık olarak 130-140 nm aralığındaki nanopartiküller elde edilerek benzer sonuçlar vermiştir. Bu, dar bir parçacık boyutu dağılımına sahip Abraxane ticari ürünü ile benzerlik göstermektedir.
  • Her iki HSA kaynağı için zeta potansiyeli, orta düzeyde kolloidal stabilite aralığında (yani 10-20 mV) ölçülmüştür.
  • Biotest ve rekombinant HSA, paklitaksel kapsülleme verimliliği bakımından yaklaşık %98 ve yükleme kapasitesi bakımından %9 benzer sonuçlar göstermiştir.
  • AFM görüntüleme için hem Biotest HSA hem de rekombinant HSA benzer parçacık boyutlarına ve morfolojiye sahiptir.

Kaynak: https://www.microfluidics-mpt.com/blog/nanoparticle-albumin-bound-technology-for-superior-nab-paclitaxel-production