Laboratuvar için Farklı Saf Su Tipleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Laboratuvar için Farklı Saf Su Tipleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bildiğiniz gibi, laboratuvar tezgahında neyle uğraştığınıza bağlı olarak, beherleri yıkamak gibi genel kullanım uygulamaları için Tip III'ten merak uyandıran “Grafit Fırınlı Atomik Absorpsiyon Spektrometresi” (GF-AAS) gibi hassas uygulamalar için Tip I+'ya kadar farklı saf su tipleri mevcuttur.

Uygulamanız için hangi tip saf suya ihtiyacınız olduğuna karar vermek zor olabilir. Dahası, eğer ilk kez farklı bir ülkede araştırma yapıyorsanız saf su sınıflandırmaları alışkın olduğunuzdan biraz farklı olabilir.

Laboratuvar Suyu Saflığı Nasıl Değerlendirilir ve Tanımlanır?

Su saflığı için tutarlı bir sınıflandırma sistemi uygulamak için suyun çeşitli özelliklerini tanımlayan birkaç anahtar faktörden yararlanıyoruz.

Suyun İletkenliği

İletkenlik, 25°C'de mikroSiemens/santimetre (µS / cm) olarak ifade edilir. Direncin çarpmaya göre tersidir ve bir akışkanın elektrik akımını iletme becerisinin bir ölçüsünü ifade eder. İletkenlik genel olarak “işlenmemiş sudan” “içme suyuna” kadar değişen su tiplerini değerlendirirken kullanılır. Sudaki iyon seviyesinin değerli ve spesifik olmayan bir göstergesini sağlar.

Suyun Direnci

25°C'de santimetre başına Mega-Ohm (
MΩ-cm) olarak ifade edilen direnç, iletkenlikle ilgilidir: yüksek direnç, düşük iletkenlik demektir. Bu nedenle, suyun iyon içeriğinin bir ölçüsünü de sağlar. İletkenliğin aksine direnç, öncelikle ultra saf suyun değerlendirilmesinde kullanılır.

Sudaki Organik Bileşiklerin Seviyesi

Organik bileşikler suda çeşitli formlarda bulunabilir ve bu nedenle her birini ayrı ayrı ölçmek pratik değildir. Bunun yerine en kullanışlı gösterge, çözeltinin Toplam Organik Karbon (TOC) içeriği olarak kabul edilir. Toplam Organik Karbon içeriği, mevcut organik bileşikleri oksitleyen ve ardından üretilen oksidasyon ürünlerinin miktarını belirleyen bir işlemle ölçülür. TOC, organik safsızlıkların varlığı için şu anda evrensel bir göstergeye ulaşabileceğimiz kadar yakındır.

Alternatif olarak, organik içeriğin özelliklerini belirlemek için kromatografik teknikler kullanılabilir. Ancak bu tekniklerin genel izleme iş akışlarında kullanılmak için hem çok pahalı hem de zaman alıcı olduğu düşünülmektedir.

Suyun Biyolojik Kirliliği

Bakteriler ve diğer mikroorganizmalar gibi biyolojik kontaminantların varlığı, arıtılmamış suda yaygın bir sorundur. Mililitre başına koloni oluşturan birimler (CFU/ml) olarak ifade edilen bakteri seviyeleri, filtrasyon, UV işlemi ve sterilleştirici solüsyonlar ile düşük tutulur.

Uygun büyüme ortamında bir inkübasyon süresinin ardından tek tek bakteri türleri ve toplam canlı hücre sayımları belirlenebilir. Bakteri sayımları, ölü ve canlı mikroorganizmaları hızlı bir şekilde tespit etmek ve birbirinden ayırmak için epifloresans testi kullanılarak da izlenebilir.

Bakterilerin kendilerine ek olarak, gram negatif mikroorganizmaların hücre duvarından üretilen endotoksinler (mililitre başına endotoksin birimi (EU/ml) olarak ifade edilir; 1 EU/ml yaklaşık 0.1 ng/ml'ye eşittir), Limulus Amebosit Lizat aktivitesine dayalı standart testler kullanılarak değerlendirilebilir.

Laboratuvar Suyundaki Kolloidlerin Varlığı

Asılı parçacıklar su bulanıklığına neden olabilir (Nefelometrik Türbidite Birimi, NTU ile ölçülür) ve bu nedenle laboratuvar suyundan mümkün olduğunca filtrelenir. Bu koloidal materyal, boyut olarak 0,5 µm'den küçük olarak tanımlanır ve demir, silika, alüminyum veya organik materyaller içerebilir. Fouling İndeksi (FI), suyun 0,45 µm filtre koşullarında filtreleri bloke etme potansiyelini tahmin etmek için sıklıkla kullanılır.

Su Saflığı Standartlarını Belirlemek

Dünyanın dört bir yanında su saflığı standartlarında bir dereceye kadar tutarlılık sağlamak için çalışan birkaç uluslararası kurul var. Bu standartlar üzerinde ne kadar çok kişi mutabık kalırsa tekrarlanabilir veriler üretmek o kadar kolay olur. Bazı laboratuvarlar, örneğin Avrupa, ABD veya Japon Farmakopeleri’nde bulunduğu gibi, çalıştıkları bölgeyi denetleyen düzenleyici kurum tarafından belirtildiği şekilde standartları da benimseyecektir. Bununla birlikte, bu standartların çok azı belirli bir uygulamaya özgüdür.

Klinik ve Laboratuvar Standartları Enstitüsü (CLSI) - eski adıyla NCCLS

2006 itibariyle, CLSI saf su için kullanılan tipik Tip I, Tip II ve Tip III tanımlarından uzaklaştı. Bunun yerine suyun basitçe "amaca uygun" nitelikte olduğunu önermeyi tercih ederek yalnızca tek bir su sınıfını önemli ayrıntılarla açıkladı: Klinik Reaktif Laboratuvar Suyu. CLSI ayrıca Özel Reaktif Suyu (SRW) ve cihaz besleme suyu gibi diğer sınıfları daha az ayrıntılı olarak kısaca özetledi.

Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO)

ISO, spesifikasyonunu ISO 3696: 1987'ye dayandırır ve üç su derecesi belirtir: 1. Derece, 2. Derece ve 3. Derece, burada 1. Derece en saftır:

ISO dereceleri için su kalitesi parametreleri:

 
Parametre 1. Derece 2. Derece 3. Derece
25°C'de pH değeri 5.0-7.0
25°C'deki maksimum iletkenlik (μS/cm)  0.1 1.0 5.0
Maksimum oksitlenebilir madde Oksijen içeriği (mg/l) 0.08 0.4
254 nm ve 1 cm optik yol uzunluğunda maksimum Absorbans, absorbans birimleri 0.001 0.01
110°C'deki ısıtmada buharlaşma sonrası maksimum kalıntı (mg/kg) 1 2
Maksimum Silika (SiO2) içeriği (mg/l) 0.01 0.02


Amerikan Test ve Materyalleri Topluluğu (ASTM)

ASTM, D1193-06 kullanır ve dört su derecesine sahiptir.

ASTM tipleri için su kalitesi parametreleri:

 
Parametre Tip I* Tip II** Tip III*** Tip IV
25°C'deki maksimum İletkenlik (μS/cm)  0.056 1.0 0.25 5.0
25°C'deki maksimum Direnç (MΩ-cm) 18.0 1.0 4.0 0.2
25°C'de pH değeri   5.0-8.0
Maksimum TOC (μg/l) 50 50 200 Limit yok
Maksimum Sodyum (μg/l) 1 5 10 50
Maksimum Silika (μg/l) 3 3 500 Limit yok
Maksimum Klorür (μg/l) 1 5 10 50
*0.2 μm membran filtre kullanımı gerektirir.        
**Distilasyon ile hazırlanmıştır.        
***0.45 μm membran filtre kullanımını gerektirir.        


Gördüğünüz gibi, hangi tip saf suyu kullanacağınızı anlamak kafa karıştırıcı olabilir! Neyse ki saf suyunuzu bir ELGA su saflaştırma sisteminden aldığınızda yalnızca üç ana tipi göz önünde bulundurarak ihtiyacınıza göre su saflık seviyesinin garanti edileceğine güvenebilirsiniz.

Saf Su Türleri için Kolay Bir Kılavuz

Tip I Su - Ultra Saf Su

HPLC, AAS ve Memeli Hücre Kültürü gibi oldukça hassas prosedürler için kullanılır.

Tip II Su - Saf Su 
Medya ve tampon hazırlama gibi genel laboratuvar uygulamalarında kullanılır.


Tip III Su - Primary Grade Su
Beherleri yıkamak, su banyolarını doldurmak veya otoklavları beslemek gibi kritik olmayan uygulamalar için kullanılır.





















Kaynak: https://www.elgalabwater.com/blog/different-types-pure-water-lab-what-you-need-know



 

Takip Et

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram
YouTube

Paylaş

Facebook
Twitter
LinkedIn

Bunları da beğenebilirsiniz!

Elektronik Pipetlerin Mikrobiyal Evrim Araştırmalarında Tarama için Kullanılması

Elektronik Pipetlerin Mikrobiyal Evrim Araştırmalarında Tarama için Kullanılması

Mikrobiyal evrim, mahsul bilimi araştırmalarının hayati önem taşıyan bir alanıdır. Pek çok bakteri, mahsullerin patojenlerden korunması ve bitkilerin topraktan fosfor ve nitrojen gibi besinleri almasında yardımcı rol oynar. Bu bakteriler yalnızca mahsulün korunması ve iyileştirilmesi için düşük maliyetli bir çözüm sağlamakla kalmaz, aynı zamanda besin maddelerinin gübrelerden daha geniş bir çevreye sızmasını da azaltır. Bu nedenle bakteriler, evrimleri ve farklı türlerin özellikleri hakkında daha fazla bilgi edinmek tarımsal araştırmaların önemli bir parçasıdır.
  • 16 Şub 2021

Devamı...

Nanoemülsiyonlar CBD Yağını İçeceklere Karıştırmak

Nanoemülsiyonlar: CBD Yağını İçeceklere Karıştırmak

CBD suyu, kannabidiol tüketmenin yeni ve kullanışlı bir yolu olarak yağlar, kapsüller, sakızlar ve yenilebilir ürünler arasında yerini alarak sağlıklı gıda pazarına katıldı.
  • 9 Şub 2021

Devamı...

2021 için Kromatografi ve Rotary Evaporasyona Yönelik Kristal Küre Tahminleri

2021 için Kromatografi ve Rotary Evaporasyona Yönelik Kristal Küre Tahminleri

Herkese mutlu yıllar! Emeklilik yuvamdaki ilk yazım. Derin bir kış uykusuna yatmak istesem de kromatografi, döner buharlaşma ve elbette sizinle iletişim halinde olmaktan da keyif alıyorum. Aynı zamanda 2021’in ilk gönderisi ve bu sefer geleneğe bağlı kalarak bir tahmin yazısı yazmak istiyorum. Öyleyse arkanıza yaslanın ve ben 2021'de flash kromatografi, preparatif kromatografi ve distilasyon için falcılık oynamaya çalışırken keyfini çıkarın.
  • 26 Oca 2021

Devamı...

INTEGRA VOYAGER Aralıkları Ayarlanabilir Elektronik Pipetler Yardımıyla Yeni Nesil Bilim İnsanlarını Eğitmek

INTEGRA VOYAGER Aralıkları Ayarlanabilir Elektronik Pipetler Yardımıyla Yeni Nesil Bilim İnsanlarını Eğitmek

Biyoteknoloji, içinde yaşadığımız dünya hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamızı sağlayan yeni keşiflerle hızlı bir şekilde gelişiyor. Eğitim ve öğretim, bu yeni keşiflerin sunduğu bilgileri içererek gelecekteki bilim insanlarının daha gelişmiş enstrümantasyon ve tekniklere adapte olmasını sağlamalıdır.
  • 19 Oca 2021

Devamı...

CBD Yağı Bazlı Nanoemülsiyonlar Üretmek için Kullanılan Yöntemler

CBD Yağı Bazlı Nanoemülsiyonlar Üretmek için Kullanılan Yöntemler

CBD yağı içeren içeceğinizi üretmek için doğru yöntemi ve ekipmanı bulmak zor olabilir. Kalıntı barındırmayan, raf ömrü uzun ve berrak bir içecek üretmek için CBD yağı gibi suda çözünmeyen bileşenleri kullanmak istediğiniz sonuçları elde ederken bazı zorluklarla karşılaşmanıza neden olur.
  • 12 Oca 2021

Devamı...

Hepatit B Enfeksiyonunu Önlemek için DNA Aşılarının Araştırılması

Hepatit B Enfeksiyonunu Önlemek için DNA Aşılarının Araştırılması

Bir adjuvan ve bir viral antijeni kodlayan DNA ile yüklü nanopartikül iletim sistemleri, Hepatit B virüsüne karşı genetik immünizasyon için umut vaat ediyor.
  • 5 Oca 2021

Devamı...

Gelin bu olağandışı yılı sıra dışı bir blog yazısıyla noktalayalım

Gelin bu olağandışı yılı sıra dışı bir blog yazısıyla noktalayalım!

Bu yıl tam olarak beklendiği gibi gitmedi, öyleyse neden biz de trende ayak uydurmuyoruz? Tüm yıl boyunca paylaştığımız ilginç konulara geri dönüp baktığım olağan yıl sonu inceleme yazısını yazmak yerine, bu sene biraz farklı bir şey yapmak istiyorum. Okumaya biraz ara vermek ve dikkatinizi bir tekniği keşfedebileceğiniz birkaç başka yola çekmek istiyorum. Kromatografi ve evaporasyonda daha derine inmek için eğlenceli ve yararlı kaynakları keşfetmek istiyorsanız okumaya devam edin.
  • 22 Ara 2020

Devamı...

Doğru Rezervuar ile Değerli Reaktiflerinizi Koruyun ve Tasarruf Edin

Doğru Rezervuar ile Değerli Reaktiflerinizi Koruyun ve Tasarruf Edin

Çok kanallı pipetlerin kullanılması iş akışınızı düzene sokabilir ve tekrarlanabilirliği artırabilir, ancak üretkenliği gerçekten optimize etmek için bunları reaktif rezervuarlarıyla birlikte kullanmanız gerekir. Birçok reaktif rezervuarında yüksek ölü hacimler vardır ve bu da en verimli şekilde yapılan deneylerin bile maliyetini olumsuz etkileyebilir. 
  • 15 Ara 2020

Devamı...