Farklı Pipet Ucu Tipleri Nelerdir ve Ne Zaman Kullanılır?

“Alarmı bir kez daha erteleyebilir miyim?” diye düşündükten sonra sabah kendinize sorduğunuz ilk şey, “Bugün ne giysem?” olur. Kararınız, ruh haliniz, hava durumu veya kiminle buluşacağınız gibi birçok iç ve dış faktörden etkilenir.

Benzer şekilde, uygulamanız için doğru pipet ucunu seçerken birçok faktörün dikkate alınması gerekir. Ancak bu kez kararınızı pipetleme yaptığınız sıvının özelliği ve uygulama türü gibi gerçekçi ve ilgili faktörlere göre vermelisiniz. Ama hangi pipet ucunun uygulamamız için daha uygun olduğunu nasıl anlayabiliriz? Bu blog yazısında, pipet uçlarını seçerken sterilite, kalite ve uygunluğun öneminden bahsedilecek.

İÇİNDEKİLER

  • 1 - Farklı pipet ucu türleri
  • 2 - Steril olmayan ve steril pipet uçları
  • 3 - Filtreli pipet uçları
  • 4 - Uzun pipet uçları
  • 5 - Kısa pipet uçları
  • 6 - Sızdırmaz (low retention) pipet uçları
  • 7 - Geniş çaplı pipet uçları
  • 8 - Pipet ucu kalitesi ve uyumu neden çok önemlidir?
  • 9 - Pipet ucu kalitesi nasıl değerlendirilir?
  • 10 - Sonuç

Farklı pipet ucu türleri

Steril olmayan, steril, filtreli, filtresiz, uzun, kısa, sızdırmaz, geniş çaplı – birçok farklı pipet ucu çeşidi vardır. Şimdi bu seçeneklerin her birinin ne işe yaradığını inceleyelim:

Steril olmayan ve steril pipet uçları

Sterilliğin önemli olduğu uygulamalar için steril pipet uçlarının kullanılması genel bir kanıdır. Ancak, tasarruf etmek için steril olmayan pipet uçlar satın alıp bunları kendiniz otoklavlayabilir misiniz? Teoride evet. Ancak, üreticinin bu steril olmayan pipet uçlarını otoklavlanabilir olarak beyan ettiğinden emin olmanız ve aşağıdaki konuları dikkate almanız gerekir:

Kalite kontrol eksikliği

Pipet ucu üreticileri, sterilizasyon prosesinin validasyonunu yapar ve düzenli kalite kontrolleri gerçekleştirir. Buna karşılık, laboratuvarlar genellikle otoklavlama işlemlerinin etkinliğini test etmez, bu da kontamine olmuş numunelere yol açabilir.

Otoklavlanmış pipet uçları RNase ve DNase içerebilir

Kendiniz otoklavladığınız pipet uçları sterildir; bu, canlı organizmalardan arınmış oldukları anlamına gelir, ancak RNase ve DNase içermedikleri anlamına gelmez. Bunun gerekli olduğu hassas testler yapmanız gerekiyorsa, pipet uçlarında RNase ve DNase bulunmadığını onaylayabilen bir üreticiden steril pipet uçları seçmelisiniz.

Filtreli pipet uçları

blank

Sıvıyı her aspire ettiğinizde pipet ucunun içinde aerosoller oluşur. Filtreli pipet uçları kullanmazsanız, zaman zaman pipet uçlarınızı değiştirseniz bile bu aerosoller pipetinizi ve sonuç olarak bir sonraki numunelerinizi kontamine edebilir.

Örneğin, PCR uygulamaları gerçekleştirilirken bir önceki numuneden alınan en küçük DNA miktarları bile amplifiye edilebileceğinden, numunelerin pipet içindeki aerosollerle çapraz kontaminasyonu, yanlış pozitif sonuçlara yol açabilir. Radyoaktif işaretli veya aşındırıcı (korozif) numuneler gibi pipetinize zarar verebilecek sıvıları aktarırken filtreli pipet uçlarını kullanmak hem kendi güvenliğiniz hem de pipetinizin kullanım ömrü için önemlidir.

Pipetinizi kontamine edebilecekleri veya zarar verebilecekleri için her zaman filtreli pipet uçlarıyla pipetlenmesi gereken sıvıların bir listesi:

  • RNA/DNA çözeltileri
  • Bulaşıcı örnekler
  • Radyoaktif işaretli numuneler
  • Uçucu, aşındırıcı veya viskoz numuneler
  • Güçlü asitler veya bazlar

Son olarak, filtreli pipet uçları yeni laboratuvar personelinin eğitimi için faydalı olabilir. Meslektaşlarınız laboratuvar gereçlerine alışana kadar filtre pipet uçlarına fazladan para harcamak, genellikle kendini amorti eden iyi bir fikirdir, çünkü pipet kontaminasyonunu veya pipetin alt ucuna giren sıvı nedeniyle pipetlerin zarar görmesini önleyebilirsiniz.

Uzun pipet uçları

Standart bir pipet ucunun dibe ulaşması için pipetinizin şaftını bir tüpe koyarak çapraz kontaminasyon riskiyle karşı karşıya kaldınız mı? Bu riski ortadan kaldırmak için birçok pipet ucu üreticisi, mikrosantrifüj tüpleri veya derin kuyucuklu bloklar gibi laboratuvar gereçlerine uygun uzun pipet uçları sunar.

Kısa pipet uçları

Kısa pipet uçları iki avantaj sunar. İlk olarak, küçük kuyucukların hedeflenmesini desteklerler, örneğin çok kanallı bir pipetle 384 veya 1536 kuyucuklu plakaya manuel olarak pipetleme yaparken. İkincisi, kolunuzun üzerindeki yükü azaltıp laboratuvar tezgahına daha yakın pipetleme yapmanızı sağlayarak gelişmiş ergonomi sunarlar.

Sızdırmaz (low retention) pipet uçları

blank

Adından da anlaşılacağı gibi, sızdırmaz pipet uçları pipetleme sonrası içerde daha az sıvı tutar ve değerli reaktiflerden tasarruf sağlarken daha doğru ve tutarlı sonuçlar sağlar. Ancak, standart pipet uçlarından daha maliyetli oldukları için bu pipet uçlarının tam olarak ne zaman kullanılması gerektiği bilinmelidir. INTEGRA’nın aplikasyon uzmanı, bir dizi testte hem standart hem de sızdırmaz pipet uçlarının suyu pipetlerken ideal sıvı geri kazanımı sağladığını, ancak viskoz veya düşük yüzey gerilimli çözeltiler pipetlendiğinde oldukça farklı sonuçlar verdiğini gösterdi. Bu nedenle, aşağıdaki uygulamalar sırasında yüksek konsantrasyonlu ve dolayısıyla viskoz numuneler pipetlenirken sızdırmaz pipet uçlarını kullanmak idealdir:

  • PCR, klonlama, dizileme veya diğer DNA ve RNA uygulamaları
  • SDS-PAGE, protein saflaştırma veya diğer protein analiz uygulamaları

 

Tüm sızdırmaz pipet uçları aynı mı?

Sızdırmaz (low retention) pipet uçları üretirken, üreticiler genel olarak standart pipet uçlarında farklı bir polipropilen karışımı kullanırlar veya bir silikon kaplama eklerler. Her iki teknik de viskoz veya düşük yüzey gerilimli sıvıların yayılmasını ve uçların iç duvarını “ıslatmasını” önler, ancak ikincisinin önemli bir dezavantajı vardır: Bir silikon kaplama numunenizle birlikte yıkanabilir veya sızabilir. Bu nedenle, sıvı iticilerin numunelerinizi kontamine etmesini önlemek için her zaman yüksek hidrofobik özellikler sunan polipropilen karışımlı pipet uçlarını seçmelisiniz.

Geniş çaplı pipet uçları

Hassas hücresel numuneler, standart pipet uçlarının dar ağzından geçmek için zorlandıklarında zarar görebilir. Bu nedenle, hassas hücre hatları veya diğer viskoz malzemeler gibi hücresel numuneleri aktarırken geniş çaplı pipet uçları kullanmalısınız. Bu pipet uçlarının daha geniş ağzı hücre kaymasını önler ve akış direncini azaltır.

Pipet ucu kalitesi ve uyumu neden çok önemlidir?

Artık farklı pipet ucu tiplerini ne zaman kullanacağınızı bildiğinize göre pipet ucu kalitesine ve uyumuna değinmemiz gerekiyor. Düşük kaliteli veya tam oturmayan pipet uçları sonuçlarınızın tekrarlanabilirliğini olumsuz etkileyebilir. Bu, zaman ve para kaybına neden olur ve çalışmalarınızı tekrarlamanız gerekir. Bunun da ötesinde, tekrarlanan deneyler daha fazla pipetleme anlamına gelir ve bu da kolunuz, bileğiniz ve parmaklarınızdaki gerilimi artırır. Özellikle de pipet uçlarını takmak ve çıkarmak için yüksek kuvvetleri gerektiren, uygun olmayan pipet uçları kullanıyorsanız. Sonuçta bu işlemler tekrarlayan zorlanma yaralanmalarına yol açabilir.

Pipet ucu kalitesi nasıl değerlendirilir?

Pipet ucu şekilleri evrensel değildir, bu nedenle her pipet ucu pipetinize uymaz. İdeal olarak, yalnızca pipet üreticiniz tarafından önerilen pipet uçlarını kullanmalısınız. Üreticiniz tarafından test edilmemiş ve onaylanmamış pipet uçları kullanıyorsanız, güvenilir sonuçlar ürettiklerinden emin olmak için pipet uçlarınızın performanslarını her zaman gravimetrik olarak test etmelisiniz.

Sonuç

Yüksek kaliteli, uygun şekilde oturan pipet uçları satın almak ilk bakışta daha maliyetli görünebilir, ancak size zaman, para ve sağlık konularında çok tasarruf sağlayacaktır. Bununla birlikte, steril olmayan standart pipet uçlarıyla çalışıp çalışamayacağınız veya yüksek hidrofobik özellikler ya da daha geniş pipet ucu delikleri gibi özelliklere sahip uçlara yatırım yapmanız gerekip gerekmediği sorusu gereksinimlerinize bağlıdır. Yeni bir uygulamaya her başladığınızda, yukarıdaki ipuçlarımızı takip ederek bu soruyu yanıtladığınızdan emin olun, böylece pipet uçlarınız bir daha asla laboratuvar çalışmanızı tehlikeye atmaz.

 

 

Pipetler, pipet uçları ve pipetleme uygulamalarınız hakkındaki sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kaynak: https://www.integra-biosciences.com/global/en/blog/article/different-types-pipette-tips-and-when-use-them